A fejfájásom valójában szemfájás?

RAD Rounds fejfájásra - 1

A fejfájásom valójában szemfájás?

2021. október 14.

Ezen a héten már harmadszor fáj a fejed …  a kiváltó ok lehet szinte bármi: stressz, migrén, kezdődő megfázás, vagy az interneten olvasott száz egyéb dolog közül bármelyik. De mi van akkor, ha a fájdalom egyszerűen azért van, mert túlerőltetted a szemed?

MI OKOZZA A SZEM TÚLTERHELTSÉGÉT?

A Vision Council szerint az emberek több mint 60 százaléka számol be a digitális szemterhelés tüneteiről, beleértve a fejfájást, a nyak- és vállfájdalmat, a szemszárazságot és a homályos látást. De mi az, ami a képernyőkön egyáltalán megerőltetést okoz?

“A szemünk akkor nyugodt, ha 3 méternél távolabbi tárgyat nézünk” – mondja Michael J. Duerr, a michigani Rochester Hillsben rendelő optometrista. “Bármi, ami ennél közelebb van, a szemeknek munkát jelentenek”. Amikor egy hozzád közelebbi tárgyat nézel, a szemgolyóidnak befelé kell fordulniuk, vagyis “konvergálniuk”, és arra a dologra kell fókuszálniuk.

“Ha ezt hosszú ideig végezzük, az izmok és a szemek túlterhelődhetnek” – mondja Duerr. Képzeld el, hogy órákig guggolsz – az izmaid elviselhetetlenül fájdalmasak lennének. Amikor a közeli látnivalókra koncentrálsz, ugyanez történik a szemgolyóiddal is.

Ráadásul a koncentrált testtartás megtartása azt jelenti, hogy gyakran elfelejtünk pislogni. “Az emberek percenként körülbelül 15-ször pislognak, de a tanulmányok szerint ennek a felét-harmadát pislogjuk, miközben számítógépet és más, képernyős eszközöket használunk” – mondja Dr. Purnima S. Patel, az Amerikai Szemészeti Akadémia klinikai szóvivője. És amikor elfelejtünk pislogni, a szemünk kiszárad. Egy tanulmány szerint a pislogás még azt is lehetővé teheti, hogy az agyad rövid időre kipihenje magát, így minden egyes pislantás után jobban tudsz koncentrálni.

Nem csak a képernyők fárasztják el a szemgolyóidat: “A hosszan tartó olvasás, írás vagy más intenzív “közeli munka” is okozhat szemfáradtságot” – mondja Patel. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a képernyők nagyobb arányban okoznak szemfáradtságot és szemirritációt, mint a nyomtatott szövegek.

Ha tehát hosszú ideig koncentráltan szövegre vagy más közeli dologra fókuszálsz – ahogyan a digitális korban a legtöbben ezt nap mint nap tesszük -, akkor eléggé megdolgoztatod a szemed. Lehet, hogy ezért jön elő az a bosszantó fejfájás újra és újra.

HONNAN TUDOD, HOGY EZ VALÓBAN A SZEM MEGERŐLTETÉSE-E?

Mi különbözteti meg tehát a szem megerőltetése miatt kialakuló szemfájást a szokványostól? A fájdalom elhelyezkedése alapján nem lehet megállapítani. “A szem mögötti fejfájás érzése úgy tűnhet, mintha a fej belsejéből, az orrmelléküregekből vagy magából a szem hátsó részéből eredne” – mondja Patel. “A szem mögötti fejfájás a pulzussal együtt lüktethet is és nem is. Az, hogy hol érzed a fájdalmat, nem feltétlenül jelzi, hogy mi okozza a fájdalmat”.

Még ha a fejfájás közvetlenül a szemed körül is van, ez nem mindig biztos jele annak, hogy a szem megerőltetése okozza. “A szem mögötti fejfájás a migrénnel is összefüggésbe hozható, és hasonló lehet a szem körüli, a szem mögötti vagy a szemben lévő fájdalomhoz” – mondja.

Jobb módja annak, hogy kiderítsd a fájdalom okát, ha megpróbálod nyomon követni a fejfájásod időzítését. Ha úgy találod, hogy ezek a tünetek gyakrabban jelentkeznek munkanapokon, mint hétvégén, vagy amikor sok időt töltesz képernyőolvasással, akkor jó eséllyel a szem megerőltetésével van összefüggésben.

Végső soron azonban csak egy módon lehet biztosra menni: “Ha folyamatosan fáj a fejed, és azt gyanítod, hogy a szemeddel vagy a látásoddal van összefüggésben, keress fel egy szemorvost” – mondja Patel. A szakember meg tudja állapítani, hogy a tüneteid a szem megterhelésének köszönhetőek-e, vagy más szakembert kell felkeresned.

Ha még nincs szemüveged meglepőnek tűnhet, hogy az Amerikai Optometriai Szövetség azt javasolja, hogy legalább kétévente végeztess szemészeti vizsgálatot. Ha már jó ideje nem jártál szemorvosnál, valószínűleg itt az ideje egy vizsgálatnak – lehet, hogy szemüvegre van szükséged, és nem is tudsz róla – ami hozzájárulhat a szemed megterheléséhez.

A SZEM MEGERŐLTETÉSÉNEK MEGELŐZÉSE

Ha a szemfáradtság miatt fáj a fejed, vegyél be ibuprofent vagy paracetamolt. Azonban még jobban jársz, ha megelőző intézkedéseket hozol. Javasoljuk, hogy töltsd le applikációnkat és nézd meg a szem megerőltetésének megelőzésére vonatkozó gyakorlatainkat: http://l.ead.me/bb3iZI

8000 Ft
16500 Ft
17500 Ft
29000 Ft
11900 Ft
A bejegyzés kategóriája: Cikk. Mentsd el könyvjelzőbe: permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:

No fields found, please go to settings & save/reset fields