Az idegrendszer felszabadítása

Neuro Ball background

Írta: Shaun Palmer PT, DPT, ATC

2021. július 12.

Forrás

TUDOMÁNYOS HÁTTÉR

A szenzoros integráció elméletét Jean-Ayres foglalkozásterapeuta és pedagógiai pszichológus alkotta meg. Ezen elmélet szerint “a szenzoros integráció az a folyamat, amelynek során az emberek regisztrálják, modulálják és megkülönböztetik az érzékszerveken keresztül kapott érzéseket, hogy a környezetre reagálva céltudatos, adaptív viselkedést hozzanak létre”.

Más szóval: az idegrendszerünkbe bevitt érzékelések felébresztik és affektív módon hasznosítják agyunk egyes részeit, hogy tartalmasabb kimenetet produkáljanak. Az egyik elmélet szerint például a krónikus zokni viselet tompítja a lábakon keresztül érkező érzéseket, ami ronthatja az egyensúlyt, a járást és a testtartást.

Az érzékszervi ingerlés bevezetése ezekbe az idegekbe azonnal felébreszti az agy mozgásokat koordináló részeit. Az e technológia mögött álló tudományos eredmények a neurológiai és sport/ortopédiai sérülések orvosi kezelésében, a sportteljesítményben, valamint az általános wellnessben és ergonómiában is alkalmazhatók.

Naboso

Dr. Emily Splichal (DPM) alapította a Naboso céget, amely a Sensory Integration Theory (szenzoros integrációs elmélet) felhasználásával olyan termékeket gyárt, amelyek a mozgás maximalizálása érdekében stimulálják az idegrendszert. Gyakorló- és állószőnyegeket, talpbetéteket, kompressziós zoknikat, sőt, a Naboso technológiával bevont gumírozott padlóburkolatokat is készítenek, hogy érdemi stimulációt biztosítsanak a talpnak.

Neuro ball

A Naboso és a RAD együttműködött a Neuro Ball kifejlesztésében, amely azzal a céllal jött létre, hogy a láb izmait felszabadítsa és stimulálja az idegrendszert a testtartás, a járás és a koordináció javítása érdekében. A Naboso textúrát a labda külső felületén alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén lehessen gurulni rajta. A labda szét is szedhető, hogy tökéletes formájú és méretű félgömböket alkosson, amelyeket a lábboltozat alá helyezve még célzottabb lazítást érhetünk el. Ráadásul elrejtettek benne egy Micro Round-ot is, hogy eltalálhasd azokat az igazán kicsi, pontosan definiált területeket is, amiket szeretnél. Nézd meg ezt a videót, hogy mindent megtudj róla:

Pályafutásom elmúlt néhány éve során egyre inkább felismertem és értékeltem azt a koncepciót, hogy az idegrendszerre ható nagyobb input (bemenő információ) nagyobb output-ot (kimenetet) eredményez. Más szóval, minél többféleképpen stimuláljuk az idegrendszert, annál jobban felébresztjük azt, hogy ezáltal jobban irányítsa a mozgást, az erőt, a koordinációt és az egyensúlyt. Talán olvastad egy korábbi cikkemet, amiben a fasciális felszabadításról írtam  – amit úgy érhetünk el, hogy triggerpontos golyókat görgetünk a lábunk alatt? Ez egy jó példa arra, hogy az érzékszervi ingerlés hogyan hoz létre valami váratlan reakciót a testedben. A talpban lévő idegek ingerlése felszabadítja a fasciát a test hátsó vonalán, így javítva a rugalmasságot és a mozgást. A kineziológiai szalagozás egy másik modern kezelés, amely részben ezt az elméletet használja: a szalaggal stimulálja az idegrendszert azokon a területeken, amelyeket fel akar ébreszteni, hogy a test hatékonyabban tudjon működni.

Mihez kezdjünk mindezzel?

Most, hogy egy kicsit megértetted a szenzoros integráció elméletét, és azt, hogy hogyan alkalmazható a testre, beszéljünk arról, hogyan tudod a Neuro Ballt beépíteni a mindennapi rutinodba.

Én például minden nap használom a Neuro Ballt: a nap elején és végén egyaránt. Mielőtt reggel felveszem a cipőmet, a labdát a lábamon görgetem 2 percig. Aztán este lefekvés előtt ugyanezt teszem. Ez alatt a 2 perc alatt ügyelek arra, hogy a labda a lábam aljának és oldalának minden részét érintse. Amikor a talpam alatt van, megkeresem a fájdalmas pontokat, és egy kicsit nagyobb nyomást gyakorlok a labdára, hogy az izmok felszabadulását kiváltsam. Ha 2 percnél több időre van szükséged, csak rajta! Nincs megszabott recept a szükséges időre. Ez csak az én rutinom.

AJÁNLOTT RAD TERMÉKEK

11900 Ft
11900 Ft
13900 Ft
16500 Ft
8000 Ft
+
Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki Előnézet
11900 Ft12900 Ft
A bejegyzés kategóriája: Cikk. Mentsd el könyvjelzőbe: permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:

No fields found, please go to settings & save/reset fields