SMR: Kinyitni egy időablakot

HOGYAN SEGÍT AZ SMR (MYOFASCIÁLIS ÖNMASSZÁZS) A MOBILITÁSBAN?

MINDEN AZ IDEGRENDSZERRŐL SZÓL… ITT AZ IDEJE, HOGY “KINYISSUK AZ ABLAKOT”.

Ha heti rendszerességgel jársz edzőterembe, akkor tökéletes alapokkal rendelkezel ahhoz, hogy nagy változásokat érj el a mobilitásodban. Néha csak a regenerálódáshoz vagy a levezetéshez használsz hengert, ami nagyszerű, de ugyanakkor egy hatalmas lehetőséget is elszalasztasz, hogy minden ízületedben funkcionális javulást érj el.

Amikor a pin-and-hold technikát használjuk (60 másodpercig pihentetjük az eszközt egy adott helyen), átmenetileg létrehozunk egy addig nem ismert flexibilást a megcélzott fascia- és izomszövetekben. Ekkor hatással vagyunk az összes olyan szenzorra, amely a szövetek hosszát szabályozza és egy átmeneti időre egy új tulajdonsággal rendelkezünk, amelyre az agy reagálhat.

A kulcsszó – sajnos – az ideiglenes. Ahhoz, hogy az agyad átmenetileg elefedje a régi, rövidebb szövetekből fakadó mozgásmintákat, ténylegesen MOZOGNUNK kell ebben a nemrég elért és csak rövid ideig tartó új, nagyobb mozgástartományban. Így az agyad alkalmazkodni tud a változásokhoz, és biztonságos környezetben integrálhatja az újonnan felfedezett mozgástartományt. Változtassuk meg a “szoftvert”, változtassuk meg a mintát!

Ha felszabadítod az izmot és a fasciát, illetve az egyéb szöveteket a kezelt területen, azokat edzeni is kell ebben az új állapotban. Ha nem így teszel, azzal az SMR egyik legnagyobb előnyéről mondasz le. Azzal, hogy a mozgástartományod végső pozícióiban erősíted az izmokat és a szöveteket, meggyőzöd az agyad arról, hogy ez biztonságos, és ami még fontosabb, használható mozgástartomány (Ha érdekel ez a téma, keress rá erre: CARs – Controlled Articulated Rotations). Ha nagyobb a mozgástartományod és több erőd van a végső pozíciókban, jobban tudod kontrollálni a mozgást ezekben a helyzetekben, akkor az ízületeidet nagyobb biztonságban tudod tartani.

A következő edzés előtt kezeld magad öt percet néhány olyan területen, amit beszűkültnek érzel, és figyeld meg, hogy mélyebbre tudsz-e menni mondjuk guggolásban.

A LÉNYEG: MEG KELL ÉRTETNED AZ AGYADDAL, HOGY FÁJDALOMMENTESEN, BIZTONSÁGGAL HASZNÁLHATÓ ÚJ MOZGÁSTARTOMÁNY ÉRHETŐ EL. DE ERRE ELÉG RÖVID AZ IDŐ … EZÉRT ISMÉTELD MEG ÚJRA ÉS ÚJRA …

A bejegyzés kategóriája: Cikk. Mentsd el könyvjelzőbe: permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet: