A plantar fasciitis és a mellkas rotáció

2017. OKTÓBER 2.

Forrás

A fájdalom helye – talán egy kissé meglepő módon – gyakran éppen az utolsó hely, ahol masszázst vagy lazítást kell végeznünk. Nem hiszed?! Itt egy példa: a plantar fasciitis (talpi bőnye gyulladás) – amely szinte minden futót elér karrierje során valamikor – elsőszámú kiváltó okának nincs köze a talphoz.

Keményen átgyúrni ezt a fájó, gyulladt részt, nem biztos, hogy mindig a megfelelő megoldás.

Gondolj bele: ha a mellkas nem tud kellő képpen elfordulni, úgy az egyik láb túl sokáig pronációban marad a futás “midstance” fázisában (lásd kép). Ebben a fázisban a talp és a láb biztosítja a súly előremozdításához szükséges stabil alapot. Erre a pillanatra a láb pronációjának már be kellett volna fejeződnie. Ha ez nem történik meg időben, úgy túl nagy instabilitás jön létre.

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/11/midstance_futas.jpg

A láb szupinációját a mellkas irányítja. Ha ez nem működik megfelelően, úgy a talpi fascia túlzottan megnyúlik. Ha ez hosszú időn át így történik, akkor a sarokcsont periosteuma (kötőszövete) ismétlődően meghúzódik és akár csontsarkantyú is kialakulhat.

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/11/RAD-Roller-hatigerinc-1920×720.jpg

Ajánlott eszköz: a RAD Roller, amellyel a háti gerincet és a talpat is kezelheted.

A láb lazítása nem javítja a mellkas mobilitását és így a szupináció létrejöttét. Szerencsére ezen nagyon egyszerűen javíthatunk. Mindig igyekezz megtalálni az okot, amiért a fájdalom kialakul! Ne feledd, a tested egy funkcionális egység. Több, mint a részek összessége. Semmi nem történik elkülönülten!

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/11/Plantar-by-Kevin.png

A mellkas rotációjának növelésével segíthetsz megelőzni a talpi bőnye gyulladását.

Ha többet szeretnél tudni, javasoljuk, iratkozz be egy RAD Mobility tanfolyamra!

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/01/KevinHendry.jpg

A szerzőről:

Kevin Hendry (Vancouver, Canada) a Rad Roller oktatási igazgatója, szerző, oktató, kineziológus, erőnléti edző, praktizáló oszteopata. Több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik NCAA élvonalbeli sportolók, a Kanadai Futball Liga profi futballistáinak, a Kanadai Atlétikai Válogatott tagjainak és a Kanadai Jégkorong Liga néhány játékosának edzésében.

A bejegyzés kategóriája: Cikk. Mentsd el könyvjelzőbe: permalink.
Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:

No fields found, please go to settings & save/reset fields