Az SMR-ről részletesen: Akut hatása a flexibilitásra

Az SMR-ről részletesen 2. rész

2017. AUGUSZTUS 10.

Forrás

2. rész | A masszázs hengerezés hatása a flexibilitásra

 

A fejezet célja

Ebben a fejezetben igyekszünk összefoglalni a masszázs hengerezés és más SMR eszközök flexibilitásra kifejtett rövid távú (akut) hatásait vizsgáló kutatási eredményeket.

Háttér

Bár hagyományosan a nyújtást használjuk az edzést közvetlen megelőzően a flexibilitás rövid távú növelésére, egyre több edző építi be a masszázs henger használatát a nyújtás kiegészítéseként vagy néha helyettesítéseként. A megnövelt flexibilitásra azonnal szükség lehet sportolás vagy súlyzós edzés során, hogy a tevékenység során kihasználhassuk az izületek teljes mozgástartományát (ROM). A mozgástartomány rövid- és hosszútávú növelésére is hagyományosan a legelterjettebb nyújtási forma a statikus nyújtás. Valóban, kutatási eredmények támasztják alá a statikus nyújtás izületi mozgástartományra kifejtett pozitív hatását (Decoster et al. 2005, Radford er al. 2006). Sajnálatosan azonban a statikus nyújtás a sportteljesítményre rövid távon káros hatással van, bár ez a hatás csak hosszabb nyújtási fázisok (>45 másodperc) alkalmazásánál jelentkezik. (Behm és Chaouachi 2011, Kay és Blazevich 2012, Simic et al. 2013, Kallerud és Gleeson 2013).

Ebből következően, ha a masszázs hengerezés kiválthatja a statikus nyújtást az edzést megelőző flexibilitásnövelés területén, úgy az életképes alternatívát jelenthet az edzőknek.

Szakirodalom

Mivel a masszázs hengerezést úgy mutatják be, mint a statikus nyújtás alternatíváját a rövid távú (akut) mozgástartomány növelés esetében, így a kutatók kíváncsiak voltak, hogy vajon beváltja-e ezt az ígéretet. Jó néhány tanulmány született nem csak azt vizsgálva, hogy az SMR eszközök használata milyen mértékben van hatással a ROM-ra, de néhányuk össze is hasonlította azt statikus nyújtást használó kontroll csoporttal.

A fascia “lábunk ujjaitól fejünk tetejéig, testünk első részétől hátsó részéig, a felszíntől a mély rétegekig terjedő folyamatos, három dimenziós hálózat.”

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/01/Fascia_Abstract_1920x1280.jpg

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2016/12/57.jpg

A masszázs hengerezés akut hatásai a flexibilitásra

Kiválasztási kritériumok

A következő kritériumokat alkalmaztuk: Népesség: bármely Beavatkozás: bármely myofasciális önmasszázs technika Összehasonlítás: vagy előre megállapított alap csoporttal, vagy egy pihenő csoporttal Eredmény: közvetlen kezelés utáni ROM mérés. Vizsgált tanulmányok

A következő dolgozatokat vizsgáltuk: Mikesky (2002), MacDonald (2013), Sullivan (2013), Howe (2013), Roylance (2013), Halperin (2014), Jay (2014), Bradbury-Squires (2014), Peacock (2014), Grieve (2015), Škarabot (2015), Cho (2015), Behara (2015), Bushell (2015), Marcovic (2015)

Következtetés

Ezek közül a tanulmányok közül 12 mutatott ki szignifikáns flexibilitás növekedést, míg a maradék nem mutatott ki semmilyen változást. Így megállapíthatjuk, hogy a myofasciális önmasszázs növeli a flexibilitást rövid távon.

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2016/11/RAD-Centre-Lifestyle-frontpage.jpg

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/03/Rounds-by-the-wall-opt.jpg

A masszázs hengerezés időbeli hatása a flexibilitásra

A következő kritériumokat alkalmaztuk: Népesség: bármely Beavatkozás: bármely myofasciális önmasszázs technika Összehasonlítás: több időpontban röviddel a kezelés után Eredmény: közvetlen kezelés utáni ROM mérés. Vizsgált tanulmányok A következő dolgozatokat vizsgáltuk: MacDonald (2013), Halperin (2014), Jay (2014), Škarabot (2015).

Következtetés

Ezen dolgozatok mindegyike maximum 10 percig tartó hatást igazolt a flexibilitás növekedésében. Így megállapíthatjuk, hogy a myofasciális önmasszázs a kezelés után maximum 10 perces időtartamra növeli a flexibilitást.

Megjegyzés Az SMR hengerezés és a statikus nyújtás növeli a flexibilitást, mind átmenetileg sport tevékenység végzése előtt, mind hosszú távon. Ez a dolgozat összehasonlítja a statikus nyújtás és a masszázs hengerezés átmeneti hatásait, valamint ezek kombinációját (előbb hengerezés, majd statikus nyújtás). Érdekes módon ez a kombináció okozta a legnagyobb növekedést a flexibilitásban. Ez azt jelentheti, hogy a hosszabb idejű nyújtás (hengerezés + statikus nyújtás) jobb eredményt produkált, vagy jelentheti azt is, hogy a myofasciális önmasszázs és a statikus nyújtás működési mechanizmusa nem azonos, így egymást kiegészítve hatásuk összeadódik.

A masszázs hengerezés mennyiségének hatása a flexibilitásra

A következő kritériumokat alkalmaztuk: Népesség: bármely Beavatkozás:bármely myofasciális önmasszázs technika 1-nél többször Összehasonlítás: különböző számban végzett SMR kezelések Eredmény: közvetlen kezelés utáni ROM mérés. Vizsgált tanulmányok A következő dolgozatokat vizsgáltuk: Sullivan (2013), Bradbury-Squires (2014). Következtetés

Ezen dolgozatok nem állapítottak meg összefüggést a flexibilitás növekedés és az alkalmazott SMR kezelések száma között. Fontos megemlíteni Sullivan (et al. 2013) azon megállapítását, hogy a kezelések össz-időtartama nagyobb hatással volt az eredményre, mint a kezelések száma.

Megjegyzés Manapság az SMR hengerezést már gyakran használják a flexibilitás növelésére. Úgy tűnik, hogy a statikus nyújtáshoz hasonló előnyöket biztosít annak, a sportteljesítményre való káros hatása nélkül. Az SMR a statikus nyújtáshoz képest még új technikának számít, így a rendelkezésre álló kutatási anyagok szűkösek. Ebből eredően az SMR alkalmazásának leghatékonyabb módja még nem biztos, hogy ismert. Ezen dolgozat azt vizsgálta, hogy az SMR ismétlésszáma milyen hatással van a flexibilitás átmeneti növekedésére. Azt állapíthatjuk meg, hogy úgy tűnik, egy-egy gyakorlat ideje nagyobb hatással van az eredményre, mint a gyakorlat elvégzésnek ismétlésszáma.

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/12/fascial_web_illustration_by_januszjurek.jpg

A masszázshengerezés célterületének hatása a flexibilitásra

A következő kritériumokat alkalmaztuk: Népesség: bármely Beavatkozás: bármely myofasciális masszázs technika alkalmazása olyan izomcsoporton, amely nem kapcsolódik közvetlenül a mért izülethez Összehasonlítás: kezelés előtti és utáni állapot Eredmény: közvetlen kezelés utáni ROM mérés. Vizsgált tanulmányok A következő dolgozatokat vizsgáltuk: Grieve (2015), Cho (2015), Kelly (2016). Következtetés

Ezen dolgozatok eredményeit tekintve megállapítható, hogy a masszázs hengerezésnek nem csak lokális hatása van.

Megnövekedett flexibilitás volt tapasztalható a nem kezelt testrészeken is. Grieve et al. (2015) például megállapította, hogy a teniszlabdával végzett plantar kezelés hatására javult az ülő-előrenyúló (sit-and-reach) gyakorlat, ami megnövekedett hamstring flexibilitásra utal. Mindez valószínűleg a fasciális háló erő-átviteli rendszerében lévő kapcsolatokból következik. Cho et al. (2015) hasonló eredményre jutott: a suboccipitalis izmok, a passzív lábemelés mozgástartományának növelésére végzett myofasciális ön-masszázsa után szintén megfigyelhető volt a hamstring flexibilitásnövekedése. Feltételezésük szerint ez az ezen a területen található nagy mennyiségű proprioceptív idegvégződéseknek köszönhető (McPartland és Brodeur, 1999). Kelly és Beardsley (2016) megállapította, hogy ipsilaterális láb masszázs hengerezés után megnőtt a kontralaterális boka dorsiflexiós mozgástartománya. Ez a massázs hengerezés kereszt-hatására utal. Ismert, hogy a statikus nyújtás és a foam rollerezés kis mértékben, átmenetileg megnöveli a flexibilitást. A statikus nyújtásnak kereszt-hatása is van, tehát ha csak az ipsilaterális végtagot nyújtjuk, akkor is növeli a a kontralaterális végtag flexibilitását. Feltételezték, hogy a foam rollerezésnek is van ilyen jellegű hatása, de ezt mindeddig nem sikerült teljes mértékben bizonyítani.

 

A folytatásban a hengerezés teljesítményre, DOMS-ra, egyensúlyra való hatásait vizsgáljuk.

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/12/SCResearch-1.png

A forrás: www.strengthandconditioningresearch.com

Fordította: Gerencsér Balázs

A bejegyzés kategóriája: Cikk. Mentsd el könyvjelzőbe: permalink.
Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:

No fields found, please go to settings & save/reset fields