Az SMR hatása a vállízület mozgástartományára felnőtt teniszezőknél

Tenisz

2018. NOVEMBER 7.

Forrás

Ahogy említettük, a rendszeres teniszezés csökkenti a glenohumeralis ízület mozgástartományát a berotációt tekintve. Ez a csökkenés a lágyszövet rendszeres, ismétlődő, egyoldalú mozgáshoz való alkalmazkodása vagy csontosodási folyamatok miatt alakulhat ki.

A kar berotátorainak ismétlődő, koncentrikus mozgása az ütés gyorsulási fázisában a pectoralis minor rövidüléséhez vezet. Ez aztán megváltozott lapocka dőléshez vezet , ami hozzájárul a vállízület berotációs mozgásának beszűküléséhez.

Ezen túlmenően, a kirotátorok ismétlődő excentrikus mozgása az ütés kivezető fázisában mikrosérüléseket okozhat a lágyszövetekben. Az ezutáni hegesedési folyamat során feszülés alakulhat ki a váll hátsó régiójában, például a hátsó glenohumeralis tokban, az infraspinatus izomban, és a kötőszövetben, melyek mind hozzájárulnak a váll berotációs mozgásának csökkenéséhez.

A váll mozgása

Ez a csökkenés könnyen megfigyelhető, ha összehasonlítjuk a játékos domináns oldalát, (tehát azt, amiben az ütő van) a másik oldalával. A tárgyalt ízület mozgástartományának csökkenése a két oldal között körülbelül 5° fiatal játékosoknál, és 15° a felnőtteknél (mindez természetesen függ a kortól és attól, hogy a játékos mióta űzi ezt a sportot). Ha ez a deficit (tehát a két oldal közti különbség) nagyobb, mint 20°, akkor már megváltozik az ízület kinematikája, ami aztán patológiás eredményhez vezethet.

Mindezért a teniszezők sérülésmegelőző programjába ideális lenne beépíteni a domináns oldali vállízület berotációs mozgástartományának megőrzését.

A RAD Roller a RAD Block-al kiegészítve hatékonyan használható a váll SMR kezelésére:

RAD Roller mellizom kezelés Block-ban

A nyújtást (stretchinget) gyakran ajánlják a váll mobilitásának visszaszerzésére. Újabb analízisek azonban rávilágítanak, hogy csak gyenge- vagy közepes erősségű bizonyítékok támasztják alá a “cross-body” és “sleeper” nyújtógyakorlatok eredményességét a GIRD (vállízület berotációs deficit) kialakulásában. Így a GIRD megelőzésére alternatív megoldásokat kell keresni. A masszázs erre a célra is megfelelőnek tűnik, hiszen csökkenti az izomfájdalmat, növeli a mozgástartományt. Azonban az a tény, hogy ehhez szükség van egy terapeutára, csökkenti az alkalmazhatóság gyakoriságát. A myofasciális önmasszázs egyértelmű választásnak tűnik a masszázs alternatívájaként, hiszen ekkor az egyén a saját testtömegét és erejét használja a szövetekre való nyomás kifejtésére. Bár tudjuk, hogy az SMR a masszázshoz hasonló előnyökkel rendelkezik, ennek vizsgálata eddig csak az alsó végtagok és medence esetében történt meg. (Ahol egyébként bizonyítást nyert, hogy növeli a térd- és a csípő ízületek mozgástartományát.)

Az SMR-nek minden bemelegítés és levezetés szerves részének kellene lennie.

Ezen vizsgálat során a kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az infraspinatus és pectoralis minor izmok SMR kezelése milyen hatással van a vállízület (glenohumralis ízület) mozgástartományára felnőtt teniszezőknél. Másodsorban az érdekelte őket, hogy az alanyok hogyan ítélik meg saját váll instabilitási érzésüket, illetve hogy az SMR kezelés milyen hatással van a szerváik sebességére és pontosságára. A hipotézis szerint a myofasciális önmasszázs segít helyreállítani a vizsgált ízület berotációjának mozgástartományát és növeli a kezelt személyek váll stabilitás érzését, miközben nem csökkenti a szerváik minőségét.

Váll ízület

A vállizület

A váll felépítése

A váll izmai

A vizsgálat végeredményei igazolták a feltételezéseket. Az 5 héten át tartó, heti 3-szori, bemelegítés után elvégzett SMR kezelés növelte a domináns oldali vállízület berotációjának mozgástartományát, csökkentette a váll instabilitás érzést a játékosokban, miközben nem befolyásolta negatívan a szervák sebességét és pontosságát.

A kezelési program előtti mérések szerint a domináns (ütő) oldali glenohumeralis ízület berotációs mozgástartománya átlagosan 46° volt, ami a nem domináns oldali tartománynál 10°-al kevesebb. A kezelés eredményeként 11°-os növekedést sikerült elérni. Ez a körülbelül 25%-os növekedés klinikailag is jelentős.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a játékosok váll stabilitás érzésének javulásának hatására a játékosok nagyobb önbizalommal, keményebben és okosabban tudnak edzeni. Az SMR hosszú távú alkalmazásával, esetleges edzésprogramba illesztésével olyan pozitív pszichológiai követkzemények várhatók, melyek segíthetnek még kiemelkedőbb teljesítmények elérésére.

A myofasciális masszázs teljesítményre gyakorolt hatását nézve ezen dolgozat is megerősíti az eddig készült tanulmányok eredményeit. A kezelt játékosok szerva sebessége és pontossága nem változott negatívan.

Összefoglalva elmondható, hogy a bemelegítés után az infraspinatus és pectoralis minor izmokon végzett SMR kezelés hasznos lehet azon teniszezőknek, akik csökkenteni szeretnék a vállsérülés veszélyét annak mozgástartományának megőrzésével / visszaállításával, miközben nem kívánják sport teljesítményüket csökkenteni.

A teljes tanulmány (angol nyelven) itt elérhető:
https://journals.humankinetics.com/doi/full/10.1123/jsr.2016-0240

Masszázs golyók és labdák

RAD Centre

13900 Ft
+
Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki Előnézet

Masszázs golyók és labdák

RAD Roller

11900 Ft12900 Ft

Masszázs golyók és labdák

RAD Rounds

8000 Ft

Masszázs golyók és labdák

Neuro Ball

11900 Ft

Masszázs rudak

RAD Rod

17500 Ft

Masszázs golyók és labdák

Recovery Rounds

11900 Ft

Masszázs hengerek

RAD Helix

20500 Ft

Masszázs golyók és labdák

RAD Atom

16500 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:

No fields found, please go to settings & save/reset fields