3 érv a mobilizálás fontossága mellett

2017. MÁRCIUS  12.

Forrás

Vége annak az időnek, amikor azonnal masszázs-terapeuta vagy orvos segítségét kértük, mikor izom-ízületi fájdalmaink vagy mobilitási problémáink voltak. Tudásunk a mobilitásról és a myofasciális önmasszázsról az elmúlt 10 évben drasztikusan bővült.

Immár egyértelmű, hogy felelősséget tudunk – és kell is – vállalnunk saját testmozgásunkért. Bár folyamatosan idő szűkében élünk, gyakran tisztában vagyunk vele, hogy tennünk kellene valamit, esetleg még azt is, hogy mit, de nem tudjuk, pontosan hogyan.

Azt javasoljuk, iratkozz be egy mobilizáló tanfolyamra vagy menj el egy workshopra! Várhatóan ezek hazánkban is egyre népszerűbbek lesznek, így egyre könnyebben találsz neked szimpatikusat. Engedd meg, hogy az alábbiakban megemlítsek három okot, amiért minden fitness klubnak célszerű lenne mobilizáló órát tartani vendégeinek:

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/03/RAD_atom_lifestyle_600x776-compressor.jpg

1.

A mobilitás egy alapvető emberi funkció, amit idővel elveszítünk.

Optimális mobilitással születünk, de az ismétlődő stressz és / vagy sérülések miatt folyamatosan veszítünk belőle. Vissza kell állítanunk az eredeti állapotot, hogy mozgásunk ismét teljes, könnyed és fájdalommentes legyen. Egy nagyon egyszerű képlettel szeretném megvilágítani, nagyjából mennyi időt kellene mobilitásunk visszaszerzésére fordítani: a mobilizáló gyakorlatokra fordított idő arányos az életkorunkkal. Tehát egy 60 éves embernek, aki már nem mozog túl jól, az edzésre fordított idő 60%-ában a mobilitás visszaszerzésére és a mozgásfejlesztésre kell koncentrálnia és csak a maradék 40%-ban az erőfejlesztésre vagy más célok elérésére. Ez az arányosság gyakorlatilag minden életkornál működik.

Az SMR-nek minden bemelegítés, levezetés és regenerációs gyakorlat szerves részének kellene lennie.

2.

Mozogj jobban, érezd magad jobban.

A myofasciális önmasszázs (SMR) egy olyan lágyszöveti terápia, amely az izmok és fasciális réteg immobilizációjának csökkentésére törekszik olyan eszközök segítségével, melyeket saját magunk tudunk testünkön használni. Kutatások bizonyítják hatékonyságát a mobilitás növelésében, a sérülések megelőzésében, a felépülési idő lerövidítésében és az izomláz csökkentésében. Az SMR-nek minden bemelegítés, levezetés és regenerációs gyakorlat szerves részének kellene lennie ugyanúgy, ahogy a heti fitness órarendekbe is be kellene épülnie. A helyzet az, hogy a myofasciális masszázs esetében fontosabb az alkalmanként ráfordított idő, mint a gyakoriság, így a csoportos foglalkozás lehetőséget teremt bárkinek, hogy beépítse a rutinjába anélkül, hogy ez hetente túl sok időt venne el tőle.

https://radroller.hu/wp-content/uploads/2017/03/martins-zemlickis-57243-compressor.jpg

3.

Készülj fel a teljesítményre
Ha egy gumit hátrahúzol, annál messzebbre repül, minél jobban meg tudod feszíteni, minél jobban hátra tudod húzni. Minél nagyobb az ízületeid mobilitása, annál nagyobb a mozgástartományod, így – a gumis példánál maradva – annál nagyobb húzóerőt és stabilitást érhetsz el. A témára vonatkozó kutatások folyamatosak. A jelenlegi eredmények azt bizonyítják, hogy az SMR a bemelegítés egy biztonságos és hatékony módja, míg a passzív nyújtás növeli a sérülésveszélyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:

No fields found, please go to settings & save/reset fields